Европейски ден на спорта в училище  

Няколко години подред Начално училище „Христо Ботев“ става част от инициатива за провеждане на Европейски ден на спорта, подкрепена от БГ бъди активен. Инициативата е част от мероприятията за отбелязването на Европейската седмица на спорта. И през 2020 година, въпреки разпространението на COVID-19, в десетки училища в страната се проведе Европейски ден на спорта.

Г-жа Николета Янева, координатор образование на БГ Бъди активен, сподели: „Не трябва да забравяме, че редовната физическа активност допринася за по-силна имунната система. Вярваме че ситуацията на COVID19  не трябва да е причина да спрем да мотивираме децата да се движат повече. Изключително важно да продължим да работим  за повишаване на физическата активност у децата заредени с още повече сили, защото именно тя може да допринесе за цялостното им благополучие и здраве в дългосрочен план”, ,.

Затова на 25. 09. 2020г. на територията на НУ „Христо Ботев“ град Троян, за пореден път се проведе „Европейски ден на спорта в училище“.  

Всяка година с голямо удоволствие учениците се включват в различните спортни игри и предизвикателства. Тази учебна година, спазвайки всички мерки в условието на COVID-19, Европейският ден на спорта в училище се проведе под формата на спортни щафетни игри и любимата на всички – народна топка. Участие взеха учениците от трети и четвърти клас, както и техните учители ЦОУД.

Чрез тази инициатива децата развиват своята физическа култура, спортуват с желание и най-важно – поддържат своето здраве и благополучие.