Реконструкция на съществуваща постройка в НУ „Христо Ботев“

Започва работата по проект на стойност 221 500 хил. лв. за обособяване на кабинети по информационни технологии, занимания по интереси и работа с деца със специални образователни потребности в НУ „Христо Ботев“, Троян

Днес г-жа Донка Михайлова – кмет на Община Троян, официално даде старт на строителни дейности на обща стойност 221 500 хил. лв. за реконструкция на съществуваща постройка в НУ „Христо Ботев“. Проектът за преустройството е финансиран чрез Програма „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища“ (2020-2022 г.) на Министерството на образованието и науката. При откриването на строителството Кметът отбеляза, че Троян отбелязва 120-та годишнина от деня, в който за първи път е прозвучал химна „Върви народе възродени“ с поредната инвестиция в образованието.

Към момента в училището се обучават 169 ученика от начален образователен етап и поради целодневната организация на учебния процес, в него липсват свободни помещения, в които да се реализират допълнителни дейности. По думите на г-жа Мариана Митова – директор на училището, чрез реконструкцията на постройката, която към момента се използва за склад, нов живот ще получи не само съществувалото в близкото минало „Занаятчийско училище“, но и много други занимания, които ще помогнат на малките ученици да развият своите интереси в модерна и достъпна среда.

Настоящата дървена сграда е въведена в експлоатация в началото на 80-те години на миналия век и в момента не е в добро състояние. Като резултат от проекта, след няколко месеца, НУ „Хр. Ботев“ ще се сдобие с компютърен кабинет, какъвто липсва в момента, както и с помещения за занимания по интереси и за работа с деца със специални образователни потребности.   Помещенията ще бъдат оборудвани с 27 лаптопа и два смарт телевизора, с обзавеждане и учебна техника, подходящи за групова и индивидуална работа. Ще бъде осигурено съвременно енергоефективно отопление. Предвидено е и изграждането на санитарен възел за лица с намалена подвижност.

Изпълнител на строителните дейности е троянската фирма „Димко 6“ ЕООД, а строителният надзор е поверен на фирма „Кима Консулт“, гр. Пловдив.

Чрез реализирането на проекта ще бъде постигната една първостепенна по важност цел – осигуряване на възможно най-качествени и здравословни условия за обучение на учениците на територията на общината. Това е кауза, за чието осъществяване ръководството на общината ще продължи да работи и занапред, подпомагайки дейността на училищните екипи по всеки възможен начин.