февруари 8, 2023

Четенето – начин за насърчаване и за повишаване на грамотността на децата. Инициативи в НУ „Христо Ботев“ – Троян

1 min read

slide1slide7

Учениците от НУ „Христо Ботев“- Троян се включиха активно в Национална седмица на четенето. Тя се проведе от 10 до 14 октомври по инициативата на Министерство на образованието и науката, в изпълнение на Плана за действие към Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

За целта в НУ „Христо Ботев“ бе изготвена разнообразна програма с инициативи, свързани с уменията на децата да четат, с техните интереси към книгите и към писаното слово.

Дейностите в Национална седмица на четенето в НУ „Христо Ботев“ започнаха с организиране на Кът на книгата. Той бе направен във фоайето на училището, така че да може да бъде разглеждан не само от ученици и учители, но и от родители и гости. В импровизираната експозиция децата показаха своите любими книжки.

Друга интересна инициатива беше четенето на приказки. В него се включиха най-големите ученици от НУ „Христо Ботев“ – четвъртокласниците, и най-малките – децата от подготвителните групи и от 1. клас. Големите ученици влязоха в роля на отговорни читатели, а малчуганите – на послушни и заинтригувани слушатели. За да бъде заниманието интересно, четвъртокласниците, с помощта на своите преподаватели, бяха избрали най-хубавите приказки и любопитни истории.slide2slide6

Много атрактивно се оказа и състезанието по краснопис, което бе организирано за учениците от 2. клас. Децата показаха, че успешно овладяват майсторството на краснописа, а някои загатнаха за истински заложби на бъдещи калиграфи.slide4slide5

За да бъде Седмицата на четенето изпълнена с наистина пълноценни и разнообразни инициативи, учителите в НУ „Христо Ботев“ дадоха възможност на децата да покажат своето отношение към любимите си автори и чрез изработката на постери. В тази дейност се включиха третокласниците и четвъртокласниците. Те визуализираха чрез снимки, апликации и рисунки своето отношение към предпочитани писатели и поети и към техните творби. Постерите изработиха третокласниците и четвъртокласниците.slide8slide3

„Учениците участваха с желание и ентусиазъм в дейностите, които организирахме по време на националната Седмица на  четенето – обясни директорът на НУ „Христо Ботев“ Мариана Митова. Тя добави, че възпитаването на правилно отношение към книгите и четенето е съществена част от комуникативната култура. То насърчава и повишава  грамотността на децата – нещо, към което учителите се отнасят с голяма отговорност.

След богатата на дейности Седмица на четенето в НУ „Христо Ботев“ предстои подготовка за посрещането на Деня на народните будители.