февруари 7, 2023

ЕДИН ОБИЧАН И УВАЖАВАН БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК – БАБА МАРТА

1 min read

 

За празника децата и учениците от НУ „Христо Ботев“ град Троян се включиха в много дейности.

РАБОТИЛНИЦА НА БАБА МАРТА 

Учениците от II, III и IV клас заедно с  родители  изработиха красиви мартеници. Подариха ги на децата от подготвителните групи, на малките си приятели от първи клас и на родителите.

ПЪРВОМАРТЕНСКА СЕДЯНКА

На 26 февруари в подготвителните групи се проведе Първомартенска седянка. Целта бе децата да разберат, че трябва да запазим и съхраним традициите и обичаите, които дедите ни са завещали. Малчуганите, заедно с  мама или баба,  сътвориха чудни мартенички. За доброто настроение се погрижи гайдарят Ценко Дочев. Децата поздравиха своите родители с песни и стихчета. В края на седянката всички хапнаха сладкиши, пуканки и ябълки.

КОНКУРСИ ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА МАРТЕНИЦИ

Наградени деца и ученици:

I място – Никол Желязкова и Михаил Илиев

II място – Юлияна Чинкова и Габриел Ковачев

III място – Младен Драгнев и Владислав Илиев

Поощрителни награди – Вяра Минчева и Инна Иванова

Специална награда на музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства –

Цветослава Боровска, Инна Иванова, Даниел Стоянов

bty
bty
bty
bty
bty

А какво е празник за Първи март без Баба Марта? Е, и тя дойде – облечена в национална носия, хубава, румена и засмяна. С мартениците от конкурсите Баба Марта закичи служители  от Общинска администрация, децата от детско отделение на многопрофилна болница, служители от музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства, Стаменка Дамянова – изпълнителен директор на „Хлебопроизводство и сладкарство“ ЕООД, главен инспектор Радостина Петкова – началник РУ-Троян, д-р Виолета Койновска – лекар по дентална медицина,  управители на фирми – дарители на училището.