1 ноември -ден на народните будители

1 ноември – Ден на българските будители

Първи ноември е ден за почит на предците ни будители – книжовници, светци, мъченици, герои от славното ни минало. Няма народ като нашия, в чиято история словото, писмеността и духовността да са имали такава съдбовна роля.

Учениците от ІІ“а“ клас при  НУ“Христо Ботев“ – Троян трудно осмислят и разбират  защо някои личности се наричат будители, а други не. В желанието си да направят за децата този празник смислен, съдържателен и запомнящ се, класният ръководител г-жа Константинова и г-жа Иванова, учител ЦДО на същия клас, започват подготовка още от преди няколко дена. С доброто желание и съдействие на родители, се изработва индивидуална за всяко дете „Будителска книжка“. В нея всеки ден се залепва по една снимка на велика личност и се записва неговото дело. Книжките са във вид на хармоника и децата си обещават, че с всяка следващата година тази книжка ще се пази и обогатява. Изработва се  и голяма такава, с която се гостува на децата от подготвителните групи и учениците от І клас. С разказ и рецитиране на стихотворение, второкласниците поздравяват  учителите – настоящи будители.

С най-голямо желание и старание в часа по самоподготовка децата изработват картичка с пожелание за г-жа Митова. А какво по-хубаво начало на деня от това да изненадаш,  да поздравиш, да зарадваш някого, който в годините е доказал своя професионализъм и будителски дух. С грейнали очи, развълнувани, второкласниците поздравяват директора на училището г-жа Митова и й подаряват своите красиво написани послания. Децата си тръгват щастливи с подарък – учебни програми.