февруари 8, 2023

“БАБА МАРТА БЪРЗАЛА, МАРТЕНИЧКИ ВЪРЗАЛА“

1 min read

„Отбелязването на празника Баба Марта е хилядолетна българска традиция, която символизира края на зимата и идването на пролетта. Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името и е свързано с името на месец „март“. С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет.“ – това разказват на малчуганите учителите в НУ „Христо Ботев“ – Троян.
Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването с мартеница (усукани бяла и червена нишка) на 1 март – денят на пристигането на Баба Марта. Обичаят произхожда от древните българи, чиито жени са връзвали мартеници за бойна сила, здраве и дълголетие.
Затова подготовката за посрещането на Баба Марта в НУ „Христо Ботев“ започва дни преди празника.
Още на 23 февруари в подготвителните групи се проведе Първомартенска седянка. Деца, майки и баби заедно сътвориха своите мартенички, а самата Баба Марта ги насърчаваше и създаваше още по-весело настроение.
Дни преди 1 март децата и учениците от училището посрещнаха неочакван гост – Мартичка – внучката на Баба Марта. Тя им разказа за наближаващия празник и обяви началото на мартенските конкурси, а именно: мартеници за закичване и мартеници за украса.
За този толкова български празник учениците от III „а” клас направиха табло, в което кратко разказаха историята на 1 март.
”Няма по-голяма радост от това децата сами да направят мартениците и да закичат с тях любими и уважавани хора. Заниманията по интереси се превърнаха в творчески работилнички, където учениците с помощта на учителите ЦДО преплитаха и усукваха бели и червени конци и направиха чудесни мартенички и пролетни картички, изпълнени с творческо въображение, техническа сръчност и умения» – разказа директорът на НУ „Христо Ботев“ Мариана Митова.
В празничния ден, на 1-ви, март във фоайето на училището звучаха жизнерадостни песни.
Ученици, учители и служители си пожелаваха „Честита Баба Марта!”, здраве, щастие, късмет и сполука.
На входа на училището ученици закичваха с мартеници родителите.
С усмивки на лицата всички посрещнаха Баба Марта. Тя раздаде на малки и големи мартенички с пожелание за здраве и успехи.
На 1-ви март победителите в конкурсите получиха награди. Връчи им ги лично директорът Мариана Митова.
Най-сръчни в изработването на мартенички тази година бяха:
Иван Георгиев от I „а” клас
Владислав Илиев от I „а” клас
Никол Вълкова от I „б” клас
Михаил Илиев от II „б” клас
Поля Данева от III „б” клас
Преслав Кардашимов – от 3 „б” клас
Поощрителни награди получиха:
Ивелина Дачева от IV „а” клас
Радослав Цеков от II „а” клас

Група деца от I клас гостуваха в първия ден на март в Общината в Троян, в детско отделение на многопрофилна болница, в „Калинел” ЕООД, в „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД, в районно управление „Полиция”, в дома на д-р Виолета Койновска. Малчуганите отправиха пролетен поздрав за здраве, за много усмивки и за добри дела.”
„На 1-ви март отново празнувахме заедно в нашето училище и доказахме, че оставаме българи и обичаме и почитаме нашите празници и традиции” – сподели Мариана Митова.