Жълтото – цвят на приятелството и толерантността в „Христо Ботев“

20161116_081538_burst01120161116_081504_burst011

В топли жълти нюанси грейна НУ „Христо Ботев“ – Троян на Международния ден на толерантността.

Учениците избраха жълтия цвят за свое облекло в този ден. Те го определиха за символ на приятелството, неотменна част от което е именно толерантността.

На гърдите си децата поставиха хартиени детелинки. С това своеобразно оригами те намериха още един начин да покажат колко важна е за тях добронамереността, готовността да помагаш и да поставяш нуждите на другаря си над своите собствени.

Такива бяха и думите, с които учителите в НУ „Христо Ботев“ обясняваха на своите възпитаници измеренията на толерантността и какво представлява на практика да си толерантен в държанието си и в отношенията си с другите.

В нашето съвремие ставаме свидетели на доста агресия и нетолерантно поведение За съжаление не рядко това се наблюдава и при децата. Затова ние използваме всеки повод, какъвто е и Деня на толерантността, да говорим с учениците по тези теми. Ясно да им показваме кое е правилно, допустимо и добро в отношението им спрямо другарчетата им.

От друга страна ние ги учим как да разпознават агресивното поведение, да се предпазват и да търсят помощ, ако станат обект на такова към самите тях.“ – обясни Мариана Митова, директор на НУ „Христо Ботев“.

За припомняне на принципите на толерантността в училището се проведе 5-минутно теоретично занимание, по време на което грейналите с облеклото си многобройни „жълтурковци“ се показаха усмихнати, добри и толерантни.

Нека всеки ден в училище е Ден на толерантността бе пожеланието, което накрая всички си отправиха.20161116_081410_burst01120161116_080925_burst011